25 Mayıs 2017 Perşembe

İhsan Eryavuz

1877 yılında İstanbul, Üsküdar'da doğdu Annesi Fatma Hanım, babası ise İshak Bey'dir. Mühendishane-i Berri-i Hümayun'u (Topçu Harbiyesi) bitirdikten sonra topçu subayı oldu. 1910'lu yıllarda Edirne'deki İkinci Ordu'nun önemli subayları arasındaydı.

Yine aynı tarihler arasında Edirne'de İttihat ve Terakki Cemiyeti'ni kurdu ve katipliğini yaptL Osmanlı'nın son döneminde Sıkıyönetim Askeri Mahkemelerinde üyelik yaptı.

1914 Birinci Dünya Savaşı'nda, Doğu Cephesi Sahra Topçu Birlikleri Batarya Kumandanlığı'nı sürdürdü.

Yine Birinci Dünya Savaşı'nda Onuncu Kolordu Topçu Kumandanı olarak Erzurum ve civarında Ruslara karşı savaştı. Savaşın ardından ordudan ayrılarak emekli oldu.

İstanbul'un İngilizler tarafından işgali sırasında Teşkilat-ı Mahsusa ve Karakol Cemiyeti'nin önemli isimleri arasında yer aldı. Kurtuluş Savaşı'na katıldı.

1920 yılında Ankara'da kurulan Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde 1. 2. ve 3. dönemlerde Cebelibereket (Osmaniye) milletvekili olarak mecliste görev aldı.

1920 yılında ilk kez kurulan İstiklal Mahkemelerinin kurucu başkanı oldu 1924'ten 1928'e kadar Fethi Okyar ve İsmet İnönü hükümetlerinde Bahriye Vekili (Denizcilik Bakanı) olarak
görev yaptı.

Türkiye İş Bankası kuruculuğu ve yönetim kurulu üyeliğini sürdürdü. Evli ve 2 çocuk babasıydı. İhsan Eryavuz, Yavuz Zırhlısı'nın onarımı için havuz alımı sırasında bir Fransız şirketinden rüşvet aldığı iddiasıyla Yüce Divan'da yargılandı ve 1928 yılında hüküm giydi.

Olay tarihe "Yavuz-Havuz Yolsuzluğu" olarak geçti; verilen karar ise, Yüce Divan'ın Cumhuriyet tarihinde verdiği ilk mahkumiyet kararı oldu. 26 Ocak 1 928 tarihinde milletvekilliği düştü.

Soyadı Kanunu ile aldığı "Eryavuz" soyadım Yavuz-Havuz Yolsuzluğu Davası'ndan sonra "Topçu" olarak değiştirmiştir.

1930'dan sonra balıkçılık yaparak hayatını sürdürdüğü sırada 6 Mart 1947'de İstanbul'da hayatını kaybetti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder